Πώς ξεφλουδίζουμε κάσταναΠολλές φορές αναρρωτήθηκα για το πώς καθαρίζουμε τα κάστανα χωρίς να τα τραυματίσουμε, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα σε γλυκά όπως marron ή γλυκό του κουταλιού ή σοκολατάκια.

Δοκίμασα τη μέθοδο με το παξιμάδι και το ελαιόλαδο ( μαζί με τα κάστανα βάζουμε να βράσει κι ένα παξιμάδι και 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο) και ομολογώ πως τα κάστανα ξεφλουδίζονται ευκολότερα, όμως δυστυχώς δύσκολα παραμένουν ολόκληρα!

Στο υπέροχο γαλλικό site Marmiton, προτείνουν έναν καλύτερο τρόπο, όπου  η μαλακή φλοίδα μαζί με τις ίνες φεύγει με μια κίνηση χωρίς να να γίνουν τα κάστανα κομματάκια. Τον δοκίμασα, μου πήρε περίπου μια ώρα για να καθαρίσω ένα κιλό κάστανα, (τα κάστανα ούτως ή άλλως θέλουν το χρόνο τους) αλλά καθαρίστηκαν τέλεια, χωρίς να διαλυθούν!

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τη φλοίδα από τα κάστανα περιμετρικά, οριζοντίως και καθέτως. Στη συνέχεια κόβουμε τη  βάση και μια κίνηση πλέον, αφαιρούμε το τσόφλι. Βάζουμε τα καθαρισμένα από το σκληρό  κέλυφος κάστανα σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά.

Τοποθετούμε 5 από τα κάστανα σε μια μικρή κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βάζουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Σουρώνουμε και ξεφλουδίζουμε με μια κίνηση τα κάστανα όσο είναι ακόμη ζεστά!

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί μέχρι να ξεφλουδίσουμε όλα τα κάστανα!


 

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πώς ξεφλουδίζουμε κάστανα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.