Ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται όταν ρωτάμε τα παιδιά τι φαγητό θα ήθελαν για μεσημέρι …Το ένα λέει κρέας , το άλλο επιμένει ζυμαρικά…. Και ποιού το χατίρι να κάνεις; Ζυμαρικά λοιπόν, με εσκαλόπ βοδινού και πορτσίνι, προκειμένου να αποφύγουμε τη μάχη… Μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής από τη Σικελία εσκαλόπ με μαρσάλα , μόνο τη μαρσάλα την αντικατέστησα με κόκκινο ξηρό κρασί ανακατεμένο με λίγη μαύρη ζάχαρη.

Μερίδες: 5
Θερμίδες ανά μερίδα: 470:
Χρόνος Μαγειρέματος: 15′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
500γρ ριγκατόνι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας
300γρ άπαχο βοδινό, κομμένο σε 5 φέτες πάχους 2-2,5mm
30γρ αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
200ml καλό κόκκινο κρασί ξηρό
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο
100γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200ml ζωμό λαχανικών ή κότας
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
Αλάτι Πιπέρι κατά βούληση
Μέθοδος
Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύουμε το κρασί με τη μαύρη ζάχαρη και μουλιάζουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν για 45 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τα μανιτάρια αλλά κρατάμε το κρασί,
Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά ακριβώς. Αποσύρουμε την κατσαρόλα απ΄τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με το καπάκι της και αφήνουμε τα ζυμαρικά στο ζεστό νερό για εννέα λεπτά ακόμη. Τα σουρώνουμε, ρίχνουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Σε πλατύ αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι βούτυρο και σοτάρουμε το μοσχάρι για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και μεταφέρουμε το κρέας σε πιατέλα.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά . Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια, ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε το ζωμό, επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά ακόμη, σε δυνατή φωτιά. Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε τη σάλτσα.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μοιράζουμε σε πέντε πιάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Βάζουμε από ένα κομμάτι κρέας σε κάθε πιάτο και σερβίρουμε.
FOODS AND SUPERFOODS