ΠΩΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ ΓΥΑΛΙΝΑ ΒΑΖΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑΗ αποστείρωση των βάζων είναι υποχρεωτική αν πρόκειται να κονσερβοποιήσουμε κομπόστες, μαρμελάδες ή κάποιο άλλο τρόφιμο προκειμένου να απομακρυνθούν βακτήρια και μικρόβια. Έχω ακούσει πολλές φορές τη φράση «εγώ δεν αποστειρώνω τα βάζα, είναι τόσο καυτή η σάλτσα που η αποστείρωση γίνεται αυτόματα»…. Σκεφτείτε πως ακόμη κι αν έχουν καεί τα βακτήρια εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, δεν έχουν εξαϋλωθεί…. Βρίσκονται ακόμη στο βάζο σας!

ΠΩΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ ΒΑΖΑ
Ξεκινάμε λοιπόν τη διαδικασία της αποστείρωσης διαλέγοντας τα κατάλληλα για χρήση γυάλινα βάζα και μπουκάλια. Πρέπει τα βάζα ή τα μπουκάλια που θα αποστειρώσουμε να έχουν κατασκευαστεί ειδικά για κονσερβοποίηση και να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Βάζα που έχουν ρωγμές, εγκοπές ή που δεν εφαρμόζει σωστά το καπάκι τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Τα καπάκια πρέπει να είναι βιδωτά και χωρίς σκουριές ή αλλοιώσεις από προηγούμενες χρήσεις.
Τα μπουκάλια   πρέπει να έχουν λαστιχένιες σφραγίδες που βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Χρησιμοποιούμε ζεστό νερό και σαπούνι για να πλύνουμε τα βάζα, τα καπάκια αλλά και το δίσκο που θα τα ακουμπήσουμε κατά την αποστείρωση. Σιγουρευόμαστε ότι έχουν απομακρυνθεί υπολείμματα τροφών και ξερά κομματάκια από προηγούμενες χρήσεις.
Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στην διαδικασία της αποστείρωσης με έναν από τους δύο τρόπους.

 
Α΄ τρόπος
Βάζουμε τα βάζα και τα μπουκάλια όρθια σε μια κατσαρόλα. Τοποθετούμε  τα καπάκια και τα λαστιχένια  δαχτυλίδια γύρω από τα βάζα και τα μπουκάλια. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό, μέχρι να καλυφθούν τα βάζα και τα μπουκάλια κατά 2,5 εκ.
Αν ζούμε σε υψόμετρο χαμηλότερο των 300 μέτρων,  βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ακόμη λεπτό για κάθε επιπλέον 300 μέτρα υψόμετρου. Για να βγάλουμε τα βάζα από το νερό χρησιμοποιούμε λαβίδες που βουτάμε τις άκρες τους  για 5’ στην ίδια κατσαρόλα που βράζουν τα βάζα. Τοποθετούμε τα βάζα για να στεγνώσουν σε καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα και τα αγγίζουμε χρησιμοποιώντας μόνο τη λαβίδα ή την πετσέτα.

 
Β’ τρόπος
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1200 C και καλύπτουμε ένα ταψί με μια καθαρή πετσέτα. Τοποθετούμε τα βάζα όρθια ή ξαπλωτά και τα αφήνουμε στο φούρνο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Τα αγγίζουμε μόνο με καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα ή αποστειρωμένη λαβίδα και φροντίζουμε να τα γεμίσουμε με τρόφιμα προς κονσερβοποίηση όσο είναι ακόμη ζεστά.

FOODS AND SUPERFOODS

Advertisements

8 thoughts on “ΠΩΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ ΓΥΑΛΙΝΑ ΒΑΖΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ

  1. […] Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και τα μπουκάλια με το φαγητό που θέλουμε να κονσερβοποιήσουμε. Προσέχουμε τα βάζα και οι τροφές να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Αν το ένα είναι ζεστό και το άλλο κρύο, τότε το βάζο θα ραΐσει και στη συνέχεια σπάσει. […]

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s